Cisco CCNA akademija

Kao Cisco Networking Akademija, Akademika nudi opsežan nastavni plan i program Cisco seminara. CCNA Akademija je program obrazovanja koji polaznicima daje znanja i vještine potrebne za dizajniranje, izgradnju i održavanje manjih i srednje velikih računarskih mreža.

course

Cisco Certified Network Associate (CCNA) je osnovni nastavni program koji uključuje temeljna znanja i primjene u području mrežnih tehnologija. Cilj programa je osposobiti polaznike za dizajniranje, izgradnju i održavanje manjih i srednje velikih računarskih mreža.

Stečena znanja omogućavaju polaznicima priliku za posao po završetku programa, te kvalitetan temelj za nastavak školovanja iz oblasti računarskih mreža. U posebno opremljenom laboratoriju polaznicu imaju priliku praktično odrađivati vježbe predviđene programom što olakšava sticanje znanja i vještine potrebne za polaganje profesionalnog CCNA certifikata. CCNA certifikat koji se stiče polaganjem završnog ispita programa, već nekoliko godina važi kao jedan od najpopularnijih IT certifikata za početnike koji žele izgraditi svoju karijeru u području informatičkih tehnologija.

Prema najnovijem nastavnom planu (v 5.3), program obuhvaća 160 školskih sati (nastava u učionici, laboratorijske vježbe, e-learning), organizovanih u 4 modula tokom kojih se prolazi temeljit pregled vrsta i načina umrežavanja, od osnova do naprednih aplikacija i servisa. Nastava je prilagođena i poslovnim korisnicima (održavanje nastave u jutarnjim, večernjim i vikend terminima), a cijeli program traje 10 mjeseci.


Svi kandidati koji uspješno završe program CCNA Akademije ostvaruju popust na polaganje certifikacijskog ispita. Certifikacijski ispit je potvrda o uspješnom savladavanju mrežnih tehnologija obuhvaćenih CCNA programom. Certifikat vrijedi 3 godine nakon čega je potrebno izvršiti recertifikaciju, dakle obnoviti polaganje ranije položenog ispita ili bilo kojeg drugog koji se smatra višim rangom od CCNA certifikacijskog ispita. Time se certifikat produžava za naredne 3 godine.

Akademija je namjenjena svima onima koji se žele okušati ili već rade na poziciji mrežnog ili sistem administratora.

Za upis na CCNA akademiju, pored pasivnog korištenja engleskog jezika, potrebno je imati određenih znanja i vještina u radu s računarom. Neophodno je iskustvo u radu s računarom koje obuhvaća vrlo dobro služenje tastaturom i mišem, dobro poznavanje logike rada računara, poznavanje funkcija Windows operativnog sistema, poznavanje glavnih dijelova računara (hardware-a), te poznavanje osnovnih termina računarskih mreža.