Zašto se opredijeliti za Linux?
 • 14.09.
 • 2018

Zašto se opredijeliti za Linux?

Vi ga vjerovali ili ne koristite svakoga dana. Svaki put kada koristite neki od Google-ovih servisa, ili pak podijelite nešto na Facebook-u ili bilo kojoj popularnoj web stranici, vi komunicirate sa serverima koji koriste Linux. Multimedijalni sistemi u avionima, automobilima, hotelima, u zadnje vrijeme i televizorima koriste Linux. Pa i ako je vaš telefon baziran na Android sistemu – koristi varijantu Linux OS-a.
U svojoj osnovi, Linux je operativni sistem namijenjen za kontrolu hardware-a na PC-evima, laptopima, super računarima, mobilnim uređajima, mrežnoj opremi, avionima, automobilima – praktično svuda!

Linux je pokriven GNU GPL licencom, što znači da može biti slobodno korišten na praktično svako uređaju koji razvijate, najčešće potpuno besplatno, dok god poštujete uslove proistekle iz licence. Razvoj Linuxa je specifičan, baziran je na zajednici, tako developeri iz cijelog svijeta smišljaju nove, intuitivnije i praktičnije načine kako iskoristiti Linux na praktično neograničenom broju uređaja i platformi. Oni doprinose svojim idejama, te ostavljaju svoj kod dostupnim kako bi ostali članovi zajednice mogli dati svoj doprinos, ili inspirisani nekom idejom probuditi nove ideje i ponuditi nova unaprjeđenja koja čine ovaj OS onim što jeste. Drugim riječima, upravo je taj community – zajednica pogonska snaga koja kontinuirano poboljšava sam operativni sistem.

Zanimljiva činjenica:
Procjenjuje se da je do 2008 godine u razvoj ovog sistema uloženo približno 1,4 triliona američkih dolara, što je mnogo više od onoga koliko bilo koja pojedinačna firma može uložiti. To je upravo prednost i snaga Linux zajednice i open-source software-a.

Ne morate znati mnogo o Linuxu da biste ga koristili. Možete ga uzeti zdravo za gotovo i slobodno koristiti sve njegove servise koji danas pokreću Internet, mobitele i boli koji uređaj podržan ovim sistemom, tu nema ništa sporno.

Međutim, postoji mnogo razloga zašto biste se trebali malo više upoznati sa Linux-om, ili što će vam omogućiti da ga bolje korsitite ili jer vam je interesentan ili pak želite da se zabavite. Neki od mnogobrojnih razloga mogu biti:

 • Možda su vam dosadila ograničenja koja nude proprietary (zatvoreni) operativno sistemi, ili smatrate da previše plaćate za software za koji ima besplatna alternativa.
 • Možda vam se svidi raznovrsnost i podesivost Linux-a
 • Možda želite dodatnu sigurnost koji open-source čini mogućom
 • Možda želite upotpuniti svoje poslovne vještine koje su tražene i isplative
 • Ili želite naučiti nešto više o software-u koji mijenja svijet

Linux Fondacija je posebno usmjerena na povećanje broja administratora, developera i drugih IT pofesionalaca koji će se uhvatiti u koštac sa potražnjom za ovim pozivom, jer je ona posljednjih godina prilično velika, s obzirom na ogromnu upotrebu Linux-a u svim sverama savremenog društva.

Bilo kojim razlogom vođeni da uplovite u svijet Linuxa, Linux Essentials ili LPI nivo obrazovanja, naša namjera je da vam pripremimo solidne temelje koji će biti snažna vodilja u vašem daljem putu open-source svijeta. Bilo da ste iskusni sistem admin, developer na drugim platformama ili početnik, koristit će vam učenje stvari kao što su:

 • Razlika između Linux kernel-a, operativnog sistema i različitih distribucija
 • Kako instalirati Linux na računar
 • Kako otkriti misteriju komandnog okruženja (CLI) i koristiti bash skripte u cilju izvršavanja mnogih zadataka efikasno i konzistentno
 • Kako održavati i prilagoditi vaše Linux Desktop okruženje
 • Kako dodatno osigurati vaš sistem
 • I mnogo, mnogo više

Zato ne čekajte. Steknite odmah svoje digitalne veštine sa LPIC-1 Linux Professional Institute Certification.